ZAVESE ZA DNEVNU SOBU

Zavese za dnevni boravak

Od velike važnosti za svaki dom je opremanje i uređenje dnevne sobe. Ovde je reč o prostoru u kome se provodi najviše vremena, mesto koje služi za porodična okupljanja, druženja sa prijateljima a može biti i za odmor ili rad. Da bi dnevni boravak bio što prijatniji potrebno je da pored funkcionalnosti ima i kvalitetan estetski izgled što zavisi od raznovrsnog ukrašavanja i dekoracije.

Zavese za dnevni boravak treba izabrati u zavisnosti od dominantne boje i od stila koji preovladava u samoj prostoriji. Ako je dnevni boravak bogat bojama i brojnim dezenima onda bi dobar izbor bila jednobojna zavesa i to u boji nekog posebnog komada nameštaja koji je već tu. Boja zavese bi mogla biti  boje tepiha, boje garniture za sedenje, ali i boje zidova. Ako zavese za dnevni boravak imaju svoj naglašeni dezen, ceo prostor će izgledati skladno ako se isti takav dezen obezbedi na ukrasnim jastucima ili možda nekom od drugih ukrasnih predmeta u prostoriji. Zavese za dnevni boravak bi takođe trebalo da budu prozirne da bi prostorija bila u dovoljnoj meri osvetljena. Ali, ako ima potrebe za zaštitom, naročito u letnjem periodu, od spoljašnog uticaja, da bi svetlost i temperatura prostora bile odgovarajuće, onda treba odabrati zavesu od malo debljeg materijala u svetlijim nijansama.

Veličina dnevne sobe

Mali dnevni boravak

Ako je Vaša dnevna soba male kvadrature, i ako su prozori jako mali, možda treba i da potpuno izostavite zavese i draperije. Ako ste baš ljubitelj zavesa, izaberite one svetle i prozirne kako bi ste za dnevni boravak obezbedili dovoljno svetlosti. Izaberite beli til ili drugu što prozirniju tkaninu bele boje. Preporučljiva je i topla žuta boja i oranž nijanse, naročito ako je dnevna soba okrenuta ka severu ili zapadu. Ne preporučuje se da u tako maloj dnevnoj sobi imate šarene zavese sa raznobojnim aplikacijama. Izuzetak su crno bele zavese, kako biste dali prostoru na dinamici. Zavese mogu onda imati tanke pruge u crnoj boji i to horizontalne kako bi vizuelno proširile prostor. Takođe, na draperije zaboravite, osim ako, zbog toga što živite u malom stanu, Vaša dnevna soba uveče ne postaje spavaća. Onda postavite draperije koje ćete lako da sklonite preko dana.

Dakle, nalepše je kad u malom dnevnom boravku imate gotovo neprimetne zavese.

Prostrana dnevna soba

Ako je Vaš dnevni boravak veće kvadrature, izbor je neograničen, a jedini ograničavajući faktor je slaganje zavesa u odnosu na to kako ste uredili enterijer i kakav nameštaj imate.

Osim klasičnih zavesa, možete se odlučiti i za moderne rolo zavese ili raskošne zavese u slapovima. U slučaju da ste dnevnu sobu uredili tako da je bogata detaljima i da ima dosta nameštaja od raznih materijala i u raznim bojama, poželjno je da zavese budu jednobojne, kako biste izbegli prenatrpanost prostora. Braon zavese sa tamno smedjim draperijama lepo će se slagati sa nameštajem od punog drveta koji je nešto svetlije boje. Tamnije nijanse zavesa se preporučuju ako Vam je dnevni boravak uređen minimalistički i u jednoj i to svetloj boji. Pa tako, ako u dnevnom boravku preovlađuje bela, bež ili druga nežna nijansa, slobodno osvežite prostor tako što ćete postaviti, na primer, bordo zavese ili crvene zavese. Isto tako, soba uređena u jednoj ili svega dve boje koje nisu jarke, delovaće veselije ako za prozore izaberete, na primer, cvetne dekorativne zavese u jakim bojama.

Kako postaviti zavese?

U smislu nabora na zavesama, važno je ih ima što manje ako su zavese sa nekim krupnim aplikacijama. Takođe, manje nabora je preporučljivo rešenje za skučen dnevni boravak. S druge strane, ako želite veću toplinu za prostranu dnevnu sobu, zavese treba da budu bogato naborane, ali samo ako su jednobojne.

Uradi sam „zavese“

Ako želite da zavese u Vašoj dnevnoj sobi budu unikat, a vični ste ručnom radu – eto posla za Vas. Heklane zavese u retro stilu su prilično moderne. Biće Vam potrebno malo više vremena, ali uživajte u ručnom radu, i bićete ponosni kada objašnjavate Vašim posetiocima – gde ste nabavili zavese!

Osim heklanih zavesa, sami možete napraviti i zanimljiv vez na gotovim zavesama.

CENOVNIK