Zavese u dnevnoj sobi: zanimljive ideje

  • by
zavese u dnevnoj sobi, ideje

zavese i draperije

Prozori daju karakter enterijeru, obezbeđujući manje ili više prirodne svetlosti. Kako Vaša dnevna soba, spavaća soba, dečija soba, kuhinja ili pak kancelarija ne bi izgledala nedovršeno, na nama je da Vam damo par zanimljivih ideja za zavese u Vašem domu.

Svoj lični stil ćete pokazati u zavisnosti da li ćete se opredeliti za roletne, venecijanere ili pak zavese i draperije. Najpre bi trebalo da odredite kakvu funkciju treba da ima „prekrivanje“ prozora i kakav efekat želite da postignete. Ukoliko imate kancelariju u kući, roletne koje blokiraju direktne sunčeve zrake su pravi izbor. Mi Vam predlažemo i rolo zavese, kao praktičan i moderan izbor, koji postaje sve popularniji u uređenju prostora. Ako tražite malo elegancije za trpezariju, karniž (krovni venac) je moderna opcija. Ukoliko vam je potrebno privatnosti izaberite neprozirni materijal.

Kada su u pitanju zavese po porudžbini, postoji mnogo varijanti za velike prozore. Predstavljamo Vam pet modernih ideja za zavese i draperije u Vašoj dnevnoj sobi, spavaćoj sobi, kuhinji ili pak kancelariji.

Drveni karniž (prozorni venac)

zavese za dnevnu sobu

zavese za dnevnu sobu

Drveni karniž je jedan od najklasičnijih ideja za promenu prozora, ali se često zanemaruje kao opcija u modernim kućama, jer je više tradicionalnog tipa. Kada se samo oni stave, karniž može stvoriti elegantan, moderan izgled. Iako se mogu iskombinovati sa zavesama i draperijama, ofarbati ili napraviti vitraš na njima, drvene „kutije“ su savršene za kuhinje i kupatila. Najbolje su izgrađeni od strane profesionalnog stolara, kako bi odgovarao Vašem prozoru, ali mogu biti vrlo skupi. Karniž može sakriti garnišnu na kojoj se kače zavese i dobro se uklapa sa luksuznim detaljima, kao što su grede.

Okrečeni prozori

zavese za dnevni boravak

zavese za dnevni boravak

Ako volite izgled čistih ivica, ali nemate dovoljno novca za karniže – i dalje možete imati prelep izgled prozora bez stavljanja bilo kakvog materijala preko, tako što ćete okrečiti sve „pregrade“ na prozoru – fiksne prečke, okvir i podprozorske daske. Posao je lako završiti, a mogućnosti za biranje boja su beskonačne. Izaberite jaku boju za isticanje izgleda, ali za najbolji rezultat najbolje bi bilo da izaberete tamnije boje, kao što su: braon i crna za veći „šik“ izgled.

Dvokrilne zavese koje se razdvajaju i pomeraju zajedno sa prozorima

zavese i draperije Beograd

zavese i draperije Beograd

Ovakve zavese su jedan od jedinstvenih ideja za prozore, ali se ne viđaju tako često. One zahtevaju specijalnu garnišnu koja dozvoljava zavesi da stoji pod uglom od 90 stepeni u odnosu na prozor. Zavese ovog tipa su genijalne i vrlo jeftino rešenje za spavaće sobe, u kojima možete lako da blokirate svetlo bez da se brinete da ćete pokvariti izgled zavesa ili da ćete ih izgužvati.

Neprozirni paneli

Panelne zavese - rolo zavese

Panelne zavese – rolo zavese

Ova lista ideja ne bi bila potpuna bez „ultra – bogatih“ neprozirnih panela. Klasični somotski paneli su odlični za blokiranje svetla, a mogu Vašoj spavaćoj sobi dati osećaj raskošne palate. Prelepa somotska draperija izgledaće predivno kada je vezana i kada se spušta do poda. Ostali odlični izbori za neprozirne panele uključuju i antilop kožu, šanil i svileni damast.

Prozirni paneli

Moderne - zavese - panelne - rolo - paketo - zebra - noć i dan

Moderne – zavese – panelne – rolo – paketo – zebra – noć i dan

Prozračni paneli se najbolje prodavani sa razlogom: izgledaju odlično u svakoj prostoriji, a ne koštaju mnogo. „Nude“ privatnost zajedno sa dosta svetlosti, tako da su odličan izbor za kuće koje se nalaze u centru grada ili gde ima mnogo ljudi. Prozračno – beli paneli kreiraju prelepi „lepršavi“ osećaj i izgledaju najbolje kada padaju od plafona do poda. Takođe su dostupne u mnogo boja koje možete birati u odnosu na boju Vaših zidova.