Zavese u dnevnoj sobi – vrste zavesa i dimenzije

  • by

Zavese na prozorima u dnevnoj sobi mogu znatno promeniti njen celokupan izgled. Zavese za dnevnu sobu ne služe samo da bi se smanjilo prodiranje dnevne svetlosti u prostor i da bi se sakrili od radoznalih pogleda prolaznika, već i kao posebna dekoracija u skladu sa ostalim bojama u prostoru. Svaka zavesa u zavisnosti od količine svetlosti unosi određen ton u Vaš dom. Stoga pre kupovine dobro razmislite kakav efekat želite da stvorite i kakvu namenu želite sa zavesom u dnevnoj sobi.

Kako odabrati zavesu za dnevnu sobu?

Pre kupovine zavesa potrebno je da odredite kako želite da postavite zavesu na prozor, odrediti visinu, nabore, da li idu draperi uz nju, karneri po dnu, trake kojima se vezuje sa strane ili po sredini trakama ili štipaljkama za drapere.

Vrste zavesa

Klasične zavese od providnih materijala koje propuštaju mnogo svetlosti, manjih nabora, jednostavnog dezena, dužine do prozora ili do poda. Možete postaviti uz njih i draperije.

Trakaste zavese se najčešće koriste u poslovnim prostorijama ali ih možete postaviti i u moderno opremljenom dnevnom boravku. Neprovidne su, lako se navlače, sastoje se od niza vertikalnih traka i imate mogućnost odabira različitih boja. Podešavate sami razmak između traka čime kontrolišete količinu dnevne svetlosti u prostoru.

Rolo zavese su zavese modernog dizajna, zanimljivog oblika i dezena. Postavljaju se na prozore i nisu im potrebne garnišne. Podižu se i spuštaju čime se reguliše količina svetlosti u prostoru.

Paketo ili Rimske zavese su sve više popularne. To su više platneni paneli na prozorima nego klasične zavese. Prostoru daju posebnu dimenziju, zavese se slažu po poljima i kače na mehanizam za prozor.

Panelne zavese su namenjene modernim enterijerima sa velikim prozorima koje propuštaju puno sunčeve svetlosti. Osim svoje osnovne funkcije da štite od sunca, zbog modernog dizajna, jednostavnih pravih linija i mnoštva dezena, mogu biti zanimljiva dekoracija u dnevnoj sobi. Mogu se postaviti i kao pregradni zid ukoliko je prostorija većih dimenzija. Postavljaju se na ramove prozora.

Venecijaneri se koriste u modernim enterijerima i u poslovnim objektima, izrađeni su od plastike ili aluminijuma, lako se održavaju mokrom krpom, postalvljaju se na prozor.

Koju vrstu zavese ćete odabrati zavisi od Vašeg ukusa i potreba.

Dimezije zavese

Pre kupovine zavese premerite dimenzije prozora i garnišne. U zavisnosti od tih dimenzija birate dimeziju zavese.

Širina zavese se bira u razmeri 1:3 ako želite da ima mnogo nabora. Ako ne želite puno nabora na zavesi birajte u razmeri 1:2,5 duže od garnišne. U slučaju minimanog nabora zavesa bi trebalo da bude dužine u razmeri 1:2 u odnosu na dužinu garnišne. Primer toga je da ako je garnišna 2m,  a vi želite manje nabora, kupite zavesu 4m dužine.

Visina zavese je individualna stvar. Ako hoćete da vizuelno povećate prozor birajte dužu zavesu, gotovo do poda. Ako podelite zavesu na pola po visini i skupite ih trakom ili ukrasnim kopčama, vizuelno ćete povećati prozor.

Zavese koje su do prozorske daske daju moderan izgled prostoru, dok one do zemlje daju elegantan izgled.

Prozirnost zavese

Prozirnost zavese birate u zavisnosti od količine svetlosti u prostoru, veličine prozora i prostorije i namene prostorije. Za dnevnu sobu je najbolje birati što prozirniju i tanju zavesu kako bi što više dnevne svetlosti obasjalo dom i time se zadržalo prirodno osvetljenje što duže tokom dana. Jedino u spavaćoj sobi možete birati zavesu manje prozirnosti kako bi što manje svetlosti ulazilo unutar prostorije radi intimnijeg ambijenta.

Zamračenje prostorije može se postići postavljanjem drapera, u željenom dezenu i boji, koji su u skladu sa dizajnom, dezenom i bojom nameštaja u prostoriji. Draperi se uglavnom izrađuju od debljeg materijala kako ne bi propuštali svetlost. Ako ste u mogućnosti, najbolje je kombinovati tanku i deblju zavesu čime postižete da Vam zavesa služi i za dekoraciju i za zamračenje prostorije, to je malo skuplji način ali može Vam rešiti problem.