Zavese i draperije – noviteti i trendovi

  • by

Značajan detalj u uređenju enterijera, kome se u poslednje vreme poklanja sve više pažnje, jesu kvalitetne i atraktivno dezenirane zavese i draperije. Sve češće se odabiru zavesa i draperija pristupa veoma ozbiljno, jer je odavno prevaziđena teza da je u pitanju prosta zaštita od sunčeve svetlosti. Zavese i draperije su ukras u enterijeru i odraz ličnih stavova vlasnika stana, utiču na karakter prostora i opšti utisak ukućana i gostiju.

Proizvođači svoju vrednost i inovativnost dokazuju svakom novom kolekcijom. Domaći klijenti u prilici su da prate poslednje svetske trendove iz kojih se može pronaći adekvatno rešenje za svaku želju kupca.

Za one koji imaju kreativnu krizu, dodatna prednost klijentima jeste i pomoć dizajnera koji imaju uvid u ponudu na domaćem tržištu gde, uz svoje veliko iskustvo, brzo i lako mogu da izađu u susret svim potrebama i željama kupaca, i predlože materijale i dezene u skladu sa poslednjim trendovima u opremanju enterijera, ali i da zadovolje specifične zahteve klijenta.

Zavese i draperje

Dizajneri za narednu sezonu najavljuju dominaciju neutralnih boja zavesa i draperija (siva u svim nijansama, a posebno sivo plava, zlatna, tirkizna, boja leda i sl.), ponekad sa akcentima u jarkim bojama. Pored njih, tu su i neprolazne i opšte primenljive: bela, šampanj, krem, siva i crna.

Osnovni utisak je da se opremanje enterijera sve više prožima i prepliće sa drugim granama umetnosti, od slikarstva i vajarstva, preko mode, modernih medija, pa do arhitekture i dizajna u najširem smislu. Novi vek dozvoljava da svako ko ima osećaja za lepo postane dizajner u okviru svog mikro okruženja i stvori prostor po svojim merilima i potrebama. U tom smislu, jedino pravilo jeste da nema pravila. Sve je moguće i sve je dozvoljeno!
Stil koji preovlađuje nameće ušuškanost i toplinu, uz naglašen povratak prirodi i prirodnim materijalima (vuna, lan, pamuk, drvo, koža).

Kada je reč o dekoraciji enterijera, takođe dominiraju prirodni elementi (drvo u svim varijantama – od grana do panjeva), uz jako mnogo zelenila.
U opremanju enterijera za narednu sezonu insistira se na ličnom doživljaju, davanju ličnog pečata kompletnom ambijentu. Pored nameštaja, zavesa, draperija i tapeta, prostor se može učiniti autentičnim samo korišćenjem detalja, sitnih predmeta koji prostoru daju poseban „šmek“.

Izrazit trend u dekorativnom tekstilu jesu zavese sečene laserom, čime se dobijaju vizuelno veoma atraktivna i neobična rešenja, jer se na zavesi formiraju poluprosečeni delovi u obliku kruga, elipse ili bilo kog drugog oblika. Laserski sečene zavese punim sjajem zablistaju prilikom igre svetla koje probija kroz isečene delove zavese, što prostoru koji dekorišu daje vrlo atraktivan i luksuzan izgled.

Druga trendi zavesa jeste zavesa koja izgledom neodoljivo podseća na stare filigranske radove od čipke, ali je sirovinski sastav standardan, što omogućava lako održavanje i dug vek trajanja.

Postoje i kolekcije koje sugerišu gotova rešenja za korisnika, kroz kombinacije dve zavese ili kombinacije zavese i drapera. Ovakav način prezentacije na prodajnim mestima znatno olakšava klijentima odluku prilikom kupovine, obzirom da su dizajneri proizvođača ili uvoznika predefinisali rešenja koja su najbolje rešenje za veliki broj klijenata.

Zavese i draperije

Zavese i draperije

U našem salonu zavesa, na usluzi Vam je naš dizajner, koji će Vam ukazati na izuzetnu estetsku vrednost zavesa i draperija. Zavese i draperije iz našeg prodajnog asortimana su moderne i u trendu, izrađuju se po najnovijoj modi, u najmodernijim bojama i dezenima.