Zavesa od svarovski kristala

  • by

Swarovski doneo novi izgled dodeli Oskara

Swarovski je fantastično uredio scenografiju 81. dodele Oskara. Ovo je drugi put da Swarovski kristali ukrašavaju scenu dodele Oskara. Swarovski zavesa je stvorila svetlucajuću dugu i tako ulepšala dodelu Oscara.

Zavesa je blistala sa preko 100.000 swarovski kristala dopremljenih specijalno iz Australije i bila dimenzija 20 x 35 metara. Ukupna težina je bila  preko 3 tone i zavesa je sačinjena od 6.000 delova, svaki dužine od po 1 metar.
Organizator dodele je izjavio “Ne možemo da zamislimo boljeg partnera od Swarovski kristala kako bi smo ostvarili našu viziju koja nije samo zavesa već treba da prikaže eleganciju, uzbuđenje i modu koji su sastavni deo dodele Oskara.”

Nađa Swarovski, potpredsednik Swarowski kompanije izjavila je: „Swarovski je oduševljen što može da pomogne i ulepša dodelu Oskara već drugu godinu zaredom i na taj način učestvuje u najvećem događaju u Holivudu. Posebno smo zadovoljni što možemo da sarađujemo sa cenjenim Davidom Rockwellom u ukrašavanju scene i na taj način ukrasimo dodelu na isti način kao što dugi niz godina ukrašavamo zvezde filma.“

O Oskaru
Oskar trofej je težak 3,8 kilograma i visok 34 centimetra. Statua Oskara je obložena 24-karatnim zlatom, a u unutrašnjosti kipa je mešavina metala nazvana Britannnium. Oskar nije oduvek bio sačinjen od ovog metala. Statue koje su bile predstavljene na prvoj Academy awards ceremoniji bile su napravljene od pozlaćene bronze. Tokom Drugog svetskog rata statua “Oscar” se pravila od gipsa, zbog nedostatka drugih metala.

Oskar 2009
Po 81. put dodeljene su nagrade američke filmske Akademije. Apsolutni pobednik s osam osvojenih Oscara je indijski hit “Milioner s ulice”. Osim što je proglašen za najbolji film godine, Oscarom se okitio i njegov reditelj Danny Boylendijski. Svoju prvu zlatnu statuu dobile su Kate Winslet (glavna glumica) i Penelope Cruz (sporedna glumica). Najbolji glumac već drugi put je Sean Penn sada za film “Milk”. Ranije se okitio titulom najbolji glumac za film “Mistična reka.” Počasnog Oscara za životno delo dobio je komičar Jerry Lewis.

Istorija
Prva dodela Oscara bila je 1929. u hotelu Roosevelt u Hollywoodu i trajala je pet minuta. Rekord po broju osvojenih Oskara drže glumice Katharine Hepburn i Ingrid Bergman sa po 4 Oscara. Slede Walter Brennan i Jack Nicholson s tri. Najmlađe dobitnice su Shirley Temple sa 6 godina i Tatum O’Neal sa 10 godina. Najviše Oscara, njih 11, imaju Ben-Hur , Priča sa zapadne strane, Titanic i Gospodar prstenova: Povratak kralja. Ipak, pravi rekorder je Walt Disney koji je osvojio ukupno 26 Oscara.