ZANIMLJIVOSTI

Zavese kroz istoriju

Zavese predstavljaju jedan od načina da se soba, ali i karakter onoga ko zavesu koristi istaknu na adekvatan način. Danas izradu zavesa diktira potražnja kupaca. U zavisnosti od ambijenta koji se u nekoj prostoriji nameće zavisiće i izbor zavese i draperije. Zavese mogu biti jednobojne sa nekim sitnim detaljima koji odaju utisak smirenosti, ali i šarene, ekscentrične, one koje privlače pažnju i sa ulice, ali i u kući. Zavesom se, takođe, mogu smatrati i tkanine koje u pozorištu služe da binu i publiku odvoje od tzv. glumačkog bekstejdža.

Gledajući kroz istoriju, zavese su imale jednu od važnijih uloga kada je u pitanju uređenje doma. Najstariji dokazi koji mogu potvrditi činjenično stanje jesu arheološka nalazišta. Jedno od arheoloških nalazišta koje nam govori da se zavesa već dugo koristi kao poželjan predmet pri uređenju doma jeste arheološko nalazište u Pompeji.

Pretpostavlja se da se još u Antičkoj Grčkoj zavesa javlja na prozorima, Takođe, vredi pomenuti i to da se na slikama koje pokazuju mozaici iz perioda od 2. – 6. veka javljaju zavese koje su nizane na lukove iznad prozora. Zavese se svakako uvrstavaju kao modni detalj enterijera negde od baroka. Barok je svojom prenaglašenošću davao mogućnost da se na velikim dvorovima koriste impozantne zavese.

U devetnaestom veku glavno obeležje bile su zavese u zlatnoj boji. Svaka ugledna kuća morala je da ima zavese na prozorima što im je davalo posebnu čar u tom periodu. Kao alternativa za ukrašavanje služile su razne druge tkanine, koje su se stavljale sa raznim detaljima poput prstenova i drugih kićanki. Kako se vremenom menjao stil, ukus i finansijske mogućnosti, pa i sama stolarija i dimenzije prozora tako su zavese dobijale razne nove opcije u dizajnu. One su danas dostupne svima. Sve u svemu, danas se zavese mogu lako nabaviti i predstavljaju gotovo sastavni deo svakog enterijera u domaćinstvu. Prave se od raznih materijala, u različitim dimenzijama i naravno u različitim bojama.

CENOVNIK