UREĐENJE ENTERIJERA

Uređenje doma

Pored razrađenog sadržaja, tj. detaljnog plana u uređenju najčešće se zavese postavljaju u formalnim sobama velikih kuća. Uz pažljiv odabir, a naročito istančan ukus sa zavesom može doći do velikih promena u prostoriji. U odabiru savršene tkanine morate voditi računa o tome da u moderno uređenom prostoru postoji težnja za jednostavnošću, a u tradicionalnom se uglavnom primenjuju različiti oblici. Od Vašeg ličnog stila zavisi sam dizajn. U viktorijanskoj kući se svakako očekuju i viktorijanske zavese. Jedino o čemu treba voditi računa je da se ne pretera sa ukrašavanjem, jer onda to može otići u smeru kiča i neukusa. Sa pravom zavesom za dnevni boravak ovom prostoru biće pružen poseban tretman koji će upotpuniti sve ono što je potrebno za stvaranje ugodne atmosfere i finog efekta za sigurno najposećeniju prostoriju Vašeg doma. Vaš stil uređenja, odabir boja, sama stolarija, izbor zavesa kao i mnogi drugi detalji direktno utiču na izgled Vašeg životnog prostora. Zavese možete birati u najraznovrsnijim materijalima i dezenima tako da su mogućnosti zaista ogromne.

Osnovna uloga zavesa

• Na prvom mestu nam pružaju zaštitu od znatiželjnih pogleda.

• Pored osećaja sigurnosti uloga im je i u čuvanju intime našeg doma.

• Funkcionalne su i estetski upotpunjuju prostor.

Što se tiče estetike, zavesa može služiti u cilju naglašavanja lepote i dizajna nameštaja. Tada je slučaj da je u neutralnom svojstvu. Najčešći slučaj je da se njima najbolje razbija monotonija prostora. Tada su najbolji izbor jarke boje i moderni modeli koji imaju neobične dezene. Takve zavese i služe da privuku pažnju. Funkcionalnost se ogleda u tome na koji način pružaju intimnu atmosferu u Vašem domu i na koji način Vas štite od sunčevih zraka i uopšte dnevne svetlosti.

Odabir zavesa u odnosu na Vaše potrebe: U svakom enterijeru postoje različiti zahtevi i svojstva kao i različiti ukusi onih koji u tom prostoru provode najviše vremena. U psihološkom smislu najveći faktor mogu biti upravo boje i dezeni, a zatim različiti oblici i forme zavesa. Lični senzibilitet kao i stil života najveći su faktori koji mogu uticati pri izboru.

Boje zavesa treba prilagoditi delovima površina prostorija u kojima se nalaze kao i njihovim veličinama. Dezeni i materijali se uglavnom uklapaju sa stilom uređenja kompletnog prostora. Tako npr. po nekim pravilima prostor opremljen klasičnim stilom ima klasičnu dekoraciju i lagane, prozračne zavese koje imaju ili ne poneku aplikaciju. Dekoraciju mogu zameniti draperije. Kod moderno minimalističkih prostora svakako se preporučuju moderne zavese sa ravnim linijama poput panela ili paketo sistema.

CENOVNIK