Trend u dizajnu i proizvodnji zavesa i draperija

  • by
zavesa, zavese, zavjesa, zavjese, i, draperije, dekor, dekori, draper, draperi, prugaste, na, pruge, sa, prugama, linije, štrafte, krugove, krugovima

zavesa, zavese, zavjesa, zavjese, i, draperije, dekor, dekori, draper, draperi, prugaste, na, pruge, sa, prugama, linije, štrafte, krugove, krugovima

Ukoliko bismo u jednu reč sumirali trend koji trenutno diktiraju dizajneri tekstila i koji dominira u svetu zavesa, onda bi to bila reč ,,živopisno”. I zaista, kada pogledate zavese i aktuelne materijale, boje i dezeni koji dominiraju su toliko živi i jarki da ćete poželeti da imate naočare za sunce dok ih gledate. Nenapadni minimalizam ustupio je mesto smelim i živahnim bojama i interesantnim dezenima i detaljima.

Kada su zavese i draperije u pitanju , kao i tekstilni detalji u domu, ove sezone sve je u bojama, geometrijskim i stilizovanim cvetnim dezenima i retro izgledu iz 60 – ih i 70 – ih. Umete da šijete i dovoljno ste hrabri da svoje prozore ,,obučete” u novi trend? Onda ste zaista u trendu, jer ručno pravljene zavese i draperije po meri su pravi hit.

Dezeni zavesa i draperija su izuzetno efektni i moderni. Za moderan i trendi efekat dovoljno je da pronađete tekstil upadljivih boja ili dezena i napravite sami sebi zavese po meri.

Kvadrati, štrafte, tufne, cik – cak dezeni, koji god da odaberete nećete pogrešiti. Kombinacija zavesa i draperija je takođe aktuelna, pogotovo ako se radi o kombinaciji jednobojnog materijala sa materijalom zanimljivog dezena. Pun pogodak bi bile zavese u jarkoj boji – crvenoj, narandžastoj, zelenoj, žutoj – i draperija sa crno – belim dezenom.

Eko – trend, koji se poslednjih godina može slobodno nazvati ekomanija, zahvatio je i svet zavesa i draperija. Prirodni materijali kao što su stoprocentni pamuk ili lan, svila, bambus ili trska, veoma su prisutni u dizajnu i izradi zavesa i draperija. Kao posledica velike popularnosti ekološkog trenda, oznaka ,,100 % prirodno” često znači da je i cena materijala znatno viša. Međutim, ekološki materijali nisu samo oni koji su 100% prirodni.

Reciklaža je još jedan trend koji je zahvatio svet zavesa. Čitave kolekcije zavesa bazirane su na recikliranim vlaknima i materijalima. Takođe, proizvođači tekstila istražuju nove sintetičke materijale i vlakna. Tako se na svetskom tržištu zavesa mogu naći zavese napravljene od poliestera koji ne sadrži polivinilhlorid ili PVC. Za proizvodnju ovakvog materijala potrebno je mnogo manje vode nego za proizvodnju sintetike sa PVC – om, a pritom nova generacija poliestera ima tri puta duži rok trajanja, što taj materijal svrstava u ekološki.

Ekoliškim materijalima i zavesama i draperijama smatraju se i oni koji se mogu reciklirati. Ovakve zavese i materijali obično su označeni kao ,,podložni reciklaži”, što često može uticati na njihovu cenu. Kod nas ekološki trend je više fokusiran na upotrebu prirodnih materijala koji se smatraju prirodnijim za ljudsko zdravlje nego veštački materijali.

Još jedan trend koji se može primeniti u dizajnu i proizvodnji zavesa i draperija jesu interesantne teksture, pogotovo kada se radi o draperijama. Ove teksture su često geometrijske, ali u koraku sa trendom povratku prirodi, teksture često imitiraju i prirodne teksture.

Kada je reč o prirodnom trendu, treba posebno pomenuti venecijanere napravljene od drveta ili bambusa. Ovakvi venecijaneri se mogu veoma lepo uklopiti u moderne, ali i rustične enterijere, kao i u enterijere kojima ste dodali sopstveni pečat. Jednom rečju, drveni venecijaneri se uklapaju uz sve i mogu biti veoma zahvalni. U isto vreme, oni su ekološki i održivi što ih čini elementom za prozore koji je veoma u trendu.

Međutim, aktuelni trendovi nisu samo u prirodnim i organskim materijalima. Venecijaneri u metalnim tonovima i bojama doprinose modernom izgledu i pomalo industrijskom ambijentu. Ovaj atraktivan trend u dizajnu potekao je od popularnosti kućnih uređaja izrađenih od materijala koji podseća na nerđajući čelik. Venecijaneri u odgovarajućoj boji podvlače ovu svojevrsnu industrijsku atmosferu u prostoru nadopunjujući električne uređaje koji su postali sastavni deo naše svakodnevice i važan deo naših života.

Element koji je u poslednje vreme stekao mnogo pristalica među dizajnerima i enterijeristima jesu panel zavese. Paneli su veoma fleksibilan element koji je pre svega praktičan, pogotovo za velike prostore i velike prozorske površine. Paneli se mogu pomerati po vertikalnoj i horizontalnoj osi, što ih čini posebno zanimljivim elementom. Izbor materijala može biti veoma velik, jer ne postoji pravilo za izradu panela. Tako možete odabrati prozirne ili panele u boji, jednobojne ili sa šarama i zanimljivim dezenom. Takođe, uz malo mašte i veštine, baš kao zavese, možete sami pokušati da napravite i panele za svoje prozore.

Posebno zanimljiv efekat ima kombinacija zavesa i panela. U slučaju ovakve kombinacije, trend je kombinovati jednobojan element sa elementom koji je izrađen sa dezenom. I naravno, jarke boje ili smeli dezeni u ovakvoj kombinaciji su prema poslednjim trendovima pravi pogodak.

Novi trendovi u svetu zavesa diktiraju prijateljski, udoban i pomalo umetnički i otkačen stil. Poseban akcenat je na jarkim bojama i modernim, zanimljivim dezenima. Može se čak reći da su dezeni i stilizovane i geometrijske šare dominantne među dizajnerima ove sezone. S druge strane, oblik zavesa je svedeniji i više pravolinijski, bez suvišnih nabora i ukrasa. Glavna stvar je izabrati pravi, upadljivi dezen i boju, ali ipak zadržati jednostavnost zavesa ili draperija. Pored dizajna i izgleda, mnogo pažnje se pridaje i ekološkom načinu razmišljanja i održivom načinu života u modernim urbanim sredinama.