O ZAVESAMA

Kod izbora zavesa nikako ne treba smetnuti sa uma da su zavese funkcionalni, ali i dekorativni deo naše sobe, kuhinje, kancelarije. Pored zaštite od sunca, neželjenih pogleda u naš dom, kancelariju, zavese su itekako dekorativan element koji u potpunosti može transformisati prostor u kome boravimo, radimo. Prilikom izbora zavesa za Vaš stan ili kancelariju potrebno je da obratite pažnju na par detalja kako biste izbegli greške pri kupovini. Zavese bi trebalo da budu stilski usklađene sa ostalim elementima Vašeg enterijera, kao sto je nameštaj, zidne dekoracije, rasveta, veličina i oblik prozora… Trebalo bi voditi računa i o veličini prostorije i količini dnevne svetlosti koju želite da zadržite. Svetle, prozračne zavese nežnih boja bez naglašenih motiva su odličan izbor za manje prostorije, za prostorije sa manje svetlosti. Uz klasičan nameštaj trebalo bi birati i klasične zavese uz koje mogu doći masivni draperi sa bogatim veziljkama. Motiv je poželjno uskladiti sa motivima mebl štofa ili tapeta i na osnovu toga oprediliti se za diskretne šare, ornamente, cvetni dezen…

Advekatan odabir zavesa zavisi, pre svega od količine dnevne svetlosti u prostoriji. Osnovna podela zavesa je na lake i teške.

Lake (transparentne) zavese

Markizet i organdin su lake zavese koje imaju svoju estetsku i funkcionalnu primenu, da sačuvaju osvetljenost, kao i da prostoru daju svežinu i toplinu. U zavisnosti od sastava (pamuk, lan, vuna, svila, poliester) i dezena mogu ispratiti sve stilove (moderne, avangardne, retro, dečije…)

zavese, draperije, za, dnevni, boravak, dnevnu, sobu, sobe, dnevne, cena, cene, cenovnik

bele, bijele, zavese, zavesa, zavjese, krem, bez, drap, zute, naranzaste, crvene, bordo, roze, plave, braon, ljubicaste

Teške zavese (draperi, store, dekor)

Teške zavese (draperi, store, dekor) mogu imati funkcionalnu ulogu (zamračenje). Estetska vrednost drapera je da svojom bojom i dizajnom daju prostoru originalnost. U zavisnosti od sastava, tehnike tkanja, dizajna materijala i načina izrade, teške zavese mogu odgovoriti svim stilovima uređenja enterijera.

Draperije od prirodnih materijala (lan, pamuk, svila..) kao i zavese izrađene od najkvalitetnijih materijala od poliesterskih vlakana, mogu biti oplemnjene klasičnom ili modernom pozamanterijom.

sirok, asortiman, zavesa, i, draperija, u, beogradu, novom, zemunu, vracaru, dorcolu, starom, gradu, centru

veliki, izbor, zavesa, i, draperija, u, beogradu, na, banjici, zvezdari, vozdovcu, vidikovcu, cukarici

zavese, zavesa, draper, platno, draperije, dekori, draperi, gotove, klasicne, po, meri, na, metra, metrazi, dimenzijama, besplatna, usluga, sivenja

zavese, draperije, draperi, dekori, dekorativni, materijali, za, sobu, sobe, dnevnu, dnevne, spavacu, spavace, deciju, decije, hotele, hotelske, kuhinjske, kuhinju, kuhinje, trpezariju, trpezarije

Kako kupiti zavesu?

Kada se odlučite za kupovinu zavese treba da znate dužinu Vaše garnišne.

Ako hoćete da Vam zavesa bude bogato nabrana opredelićete se za nabor 1:3, što znači da zavesa koju kupujete treba da bude tri puta šira od garnišne.

U slučaju da želite srednje nabranu zavesu, nabor će biti 1:2.5, tj. zavesa će biti 2,5 puta šira od garnišne.

I naravno ako se opredelite za minimalan nabor, zavesa će biti dva puta veća od garnišne, tj. nabor će biti 1:2.

Kako odabrati zavesu prema osvetljenosti Vaše prostorije?

U zavisnosti od količine dnevne svetlosti u Vašoj prostoriji odabraćete prozirnost zavese. Ako Vam je potrebna zavesa radi dekoracije ili želite da sačuvate osvetljenost prostorije, trebalo bi da odaberete tanku zavesu. Za zamračivanje prostora trebalo bi kupiti deblju zavesu, tzv. draper. Naravno, možete kombinovati tanku i deblju zavesu i time postići efekat dekoracije i zamračenja.

Kako odabrati zavesu prema koloritu enterijera?

Boju zavese možete birati u skladu sa bojom nameštaja i bojom zidova, a drapere u blagom kontrastu u odnosu na zavese, uklapajući uz stil nameštaja koji imate. Naravno, treba imati u vidu i to da će svaka zavesa uneti određeni ton u Vaš enterijer.

CENOVNIK