KORISNI SAVETI

Vrlo važna stvar u uređenju enterijera jeste odabir zavesa i draperija. Evo nekih saveta za njihov izbor.

Boju zavesa prilagodite nameštaju u prostoru. Ukoliko je nameštaj jarke boje, nepogrešiv je odabir zavese neutralnih tonova. Kombinovanje zavesa i nameštaja u različitim bojama je takođe moguće, ali mu treba pristupiti s više pažnje. U ovom slučaju savetuju se kontrasti. Takođe slaganje šarenih materijala istih boja, ali različitih motiva na zavesi i nameštaju uvek deluje interesantno.

Ukoliko je nameštaj neutralnih nijansi kao što su krem, siva, braon, crna ili bela to vam omogućava da sa draperijama unesete boje u enterijer. Dobro je da se boje sa zavesa i drapera ponove na još nekom elementu enterijera kao što su jastuci, prekrivači ili dekorativni detalji.

Kako izračunati potrebnu količinu materijala za šivenje zavesa

Većina prodavnica zavesa nudi kupcima uslugu šivenja prema dimenzijama prozora. Saznajte koliko vam je materijala zaista potrebno.

Tanke zavese

Za tanke zavese, materijali su uglavnom visine 280-300 cm te se kod njih kupuje širina koja zavisi od dužine prozora, to jest, od garnišne. Tanka zavesa uglavnom se nabira 2 do 2,5 puta. Za izuzetno tanke materijale, koje hoćete da deluje bogato, računate nabiranje 3 puta. Ne zaboravite da dodate materijal za porub sa strane! Znači, ukoliko je vaš prozor širine 80 cm, a garnišna 120 cm (po 20 cm sa obe strane) i želite nabiranje 2,5 puta ukupno vam je potrebno 320 cm materijala (120×2,5 + 20 cm za porube).

Draperije

Ko želi da mu komšije ne vire u dom ili da prostor deluje bogatije, najbolje je da pored tanke zavese stavi i draperije. Materijal za draperije prodaje se u visinama 280-300 ili širinama 135-140 cm.

Ukoliko imate visinu količina se izračunava po istoj analogiji kao i za tanke zavese a kupuje se širina draperije. Draperije su debljeg materijala od tanke zavese, pa je uobičajeno nabiranje od 1,5 do 2 puta. Ukoliko se draperije koriste samo u dekorativne svehe, nabiranje može biti 1,3 puta.

Ukoliko se pak materijal prodaje širine 135, 140 ili 145 cm računanje je nešto komplikovanije. U ovom slučaju kupujete visinu tkanine i potrebno je da pored širine prozora i garnišni znate i visinu prostorije. Prilikom merenja ne sme se zaboraviti da visina zavisi od toga da li želite da zavesa dopire do poda, da se vuče po podu ili da bude kraća u odnosu na pod.

Prvo izračunajte kolika je visina jedne vertikale tako što na željenu visinu zavese dodate materijal za porub (oko 10-15 cm). Na primer, visina prostorije je 260 i jedna vertikala nam je 275 cm (širine 135/140 cm).

Broj vertikala zavisi od širine prozora i količine nabiranja. Za prozor širine 80 cm i garnišnu 120 cm biće nam dovoljno da stavimo po jednu vertikalu na obe strane. Znači za dve vertikale širine 1,4 metara biće nam potrebno 5,5 metra (275×2)

prodaja, zavesa, i, draperija, u, beogradu, apatinu, somboru, subotici, zrenjaninu, cena, cene, cenovnik

zavese, draperije, draperi, dekori, zavesa, od, organdina, markizeta, plisa, satena, tila, tafta, softa

Cene materijala za zavese i draperije

Cene tkanina su različite i zavise kako od proizvođača tako i od sastava materijala. Orijentacione cene za tanke zavese se kreću od 500 do čak nekoliko hiljada dinara po metru dužine.

Srećno računanje! Ako imate nekih pitanja, slobodno nas kontaktirajte!

CENOVNIK