KAKO IZABRATI ZAVESE?

Svaki enterijer ima svoja svojstva i svoje zahteve, kao i ljudi koji provode vreme u prostorima različite namene. Zavese, pored zaštitne uloge koju preuzimaju, unose toplinu u dom i posredno daju karakter čitavom ambijentu. Zavese su jedan od bitnijih elemenata kada se radi uređenje stana. Zavese imaju svoju estetiku i funkcionalnost. U odnosu na estetiku, zavesa može imati za cilj da naglasi lepotu i dizajn nameštaja. U tom slučaju zavesa ima neutralno dejstvo. Ali, često je potrebno da se razbije monotonija u prostoru i onda se biraju zavese sa jarkim bojama, neobičnim dezenima koje same po sebi privlače pažnju. Kada je reć o funkcionalnosti zavesa, onda se misli na zaštitu intime u stanu, ali i zaštitu od dnevne svetlosti.

Koje zavese (zavese za dnevnu sobu, zavese za spavaću sobu, zavese za dečiju sobu) odabrati za uređenje enterijera zavisi od mnogo faktora. Ulogu u tome imaju namena i orijentacija prostorije, u kojoj meri želimo da propustimo svetlost, a u kojoj da se od nje zaštitimo, boje koje dominiraju u enterijeru, izbor nameštaja, karakter prostora, veličina otvora i naravno lični afiniteti. Od svega toga zavisi i da li ćete pored zavesa, postaviti i draperije za prozore, ili je preporučljivo da ih izostavite.

S obzirom da boje i dezeni, oblici i forme zavesa imaju svoj psihološki učinak, treba ih birati i po ličnom senzibilitetu i prema stilu života. Boja zavesa se bira u zavisnosti od toga koji deo povrsine prostorije zauzima (veći ili manji), kao i od orijentacije prostorije. Bitan je stil arhitekture i nameštaja, namena prostorije, kao i senzibilitet osoba, koje borave u tom prostoru. Ako je, npr. prostorija orijentisana ka severu, namenjena dnevnom boravku, onda bi bilo poželjno izabrati tople tonove (bež zavese, žute zavese, oranž zavese, kivi zelena boja zavesa).

Zavese mogu biti neutralne i njihova uloga u prostoru može biti da njegov postojeći karakter samo dopune i prijatno, ali nenametljivo obogate. Sa druge strane, često se biraju one upadljive – jarkih boja, šarene, neobičnih dezena, koje čine jedan od centralnih elemenata uređenja i daju poseban karakter prostoriji. Prozirnost zavese bira se na osnovu količine dnevne svetlosti koju želimo da propustimo i koja u prostoriju dopire, kao i njene namene. Ukoliko je dnevni prostor u pitanju, zavesa najčešće služi, ne samo kao dekoracija, već i kao zaštita od neželjenih pogleda i poželjno je sačuvati određenu količinu svetlosti. U tom slučaju se treba odlučiti za tanke zavese, od laganih materijala. U svetlim bojama, tanke zavese mogu uneti izvanrednu lakoću i živost u dnevni boravak, naročito u trenucima kad se svetlost prelama kroz tkaninu. Kombinacija tankih i debljih zavesa može stvoriti zanimljivu igru u enterijeru. Naročito je atraktivan sistem duplih zavesa, od svile i sirove svile, svile i pliša, svile i lana… Po pravilu zavesa bliža prozoru je tanja, a preko dolazi ona od debljeg materijala, koja ima funkciju zamračenja prostora. Kod manjih prostorija ili onih koje imaju manje svatla, preporučuju se svetliji tonovi koji je neće zatvoriti. Ukoliko je veća prostorija orijentisana ka južnoj strani i prima veliku količinu svetlosti, slobodno se odlučite za tamnije zavese ili one tamnih dezena, bez straha da će ugušiti prostor.

Svaki prostor ima svoju specifičnu namenu, svoj identitet, od čega i zavisi izbor dekoracija. Klasično opremljenom prostoru odgovara klasična dekoracija sa laganim, prozračnim zavesama (zavese od markizeta, zavese od organdina). Takva dekoracija može biti oplemenjena draperima. Moderno uređene prostore bi trebalo opremiti modernim zavesama ravnih linija, kao što su paneli ili paketo sistemi.

Zavese i dekori se biraju na samom kraju uređenja doma, kada su u prostoriji nameštaj, tepisi i rasveta. Mnogi od nas prilikom uređenja svog doma često preskaču faze uređenja. Neki pojedinci čak kupuju zavese i dekore, a da pre toga nisu odabrali namestaj ili boju zida. Treba naglasiti da nije potrebno sve faze pazljivo planirati i realizovati, da bi na kraju naš dom poprimio željeni ton, koji je u skladu sa našim stilom života.

Svakako ne treba zanemarivati važnost zavesa u enterijeru. One ga mogu učiniti posebnim i prepoznatljivim, dati završni sjaj čitavom uređenju. Krajnji cilj je jednostavan – pretvoriti prostor u dom u kojem bi se svi osećali prijatno. Naravno, mora se voditi računa o postojećem nameštaju i boji zidova i adekvatno uklopiti zavese u stil datog prostora.

Materijal za zavese

Kada birate materijal za izradu zavese, obratite pažnju na sledeće. Potrebno je da dobijete informaciju o tome kako održavati materijal i koliko je taj materijal zapaljiv. Evo zašto. Za prostorije gde je duvanski dim ili ako je to prostorija koja je direktno povezana sa kuhinjom, izbor bi trebao pasti na materijal koji ne upija mirise ili da budu laki za održavanje. Da bi se izbegla opasnost od požara, bilo bi dobro da materijal nije lako zapaljiv.

Vrste zavesa

Postoje više vrsta zavesa. Spomenućemo neke od njih: jednobojne i višebojne, vertikalno ili horizontalno trakaste zavese, providne i neprovidne zavese, rolo zavese, zavese od markizeta, zavese od organdina, zavese od lana, zavese od pliša, zavese od pamuka, rustične zavese, draperije od mikrofibera, draperije od softa, draperije od tafta, draperije od satena, rimske zavese – paketo zavese, zebraste zavese – noć i dan, baldahini za spavaće sobe, baldahini za dečije sobe. Zanimljive su i zavese napravljene od perli. One imaju pre svega dekorativnu ulogu. Danas su sve više u upotrebi takozvane moderne zavese.

CENOVNIK