Boje zavesa u enterijeru doma

  • by

Zavese nalikuju na ram za sliku i daju upečatljiv vizuelni izgled domu. Izbor boje zavese je veoma bitan za stvaranje ambijenta i atmosfere u domu, a pravi izbor daje posebnu notu u enterijeru doma.

Boja zavesa se bira u zavisnosti od veličine prostorije, kao i od njene orijentacije. Ako je prostorija manja preporučuju se svetliji tonovi koji neće “zatvoriti” sobu. Svetle boje, poput žute, krem, kajsije, propuštaju više svetlosti od tamnih boja, kao što su bordo, teget, zelena.

Boja zavese se bira u skladu sa bojom nameštaja i bojom zidova. Topao i prijatan ambijent stvaraju boje zavesa usklađene sa bojama zidova i nameštaja.

Da bi se zavese istakle u prostoru treba izabrati boje koje su kontrastne sa bojama zidova i nameštaja. Za suptilan izgled doma mogu da se koriste boje sličnog tona, na primer, pastelnoplava zavesa i mint zeleni zidovi.

Kada se usklađuju boje zavese i zida, zavese mogu da sadrže bar neku nijansu boje zida. Za zid bele ili boje slonovače, mogu se izabrati zavese sa pozadinom iste boje, a različite nijanse. Ako su zidovi u više boja one mogu da se ponove na uzorku zavese. Sve dok boja u uzorku zavese nema više od dve nijanse svetlije ili tamnije boje od boje zida oko to ne vidi kao ponovljenu boju.

Za klasičan izgled sobe, zavesa treba da bude u istoj boji kao zid, ali u tamnijoj ili svetlijoj nijansi. Na primer, dobar izbor je zavesa jarkonarandžaste boje sa zidovima boje kajsije ili obrnuto. Ako više volite suptilniju boju ostanite u okviru nijansi boje zidova.

Mada su komplementarne boje klasične njihov kontrast je suviše veliki, tako da nisu uvek dobar izbor za kombinaciju zidova i zavese. Kontrastnim bojama može da se naglasi prozor, na primer plava zavesa i zidovi med žute boje. Da bi se izbegao preveliki kontrast, treba uskladiti kontrastnu boju zavese sa neutralnom bojom zidova. Ako su plavi zidovi, komplementarna boja je narandžasta. Zavesa može da bude sa prugama, cvetovima ili drugim uzorcima narandžaste i boje slonovače ili narandžaste i bele boje. Takođe, može da se koristi uzorak koji kombinuje različite nijanse neutralne boje zavese dopunjene sa komplementarnom bojom zidova, na primer krem i narandžaste nijanse boja do rđa kajsije.

Ako su zidovi jakih boja celokupna slika se može ublažiti izborom zavesa u neutralnoj boji. Bele zavese se slažu i sa toplim, i sa hladnim bojama zidova. Zavese boja slonovače, šampanjca ili putera se odlično slažu sa zidovima toplih boja, kao što su crvena, žuta, narandžasta. Golublje siva ili boja ostrige se dobro slažu sa zidovima hladnih boja, kao što su plava, zelena, ljubičasta. Da bi se dodao interesantan vizuelni efekat, zavese mogu da se ulepšaju sa trakom kontrastne boje koja odgovara boji zida.

Za naglašavanje prozora treba izabrati zavesu jarkih boja ili zavese sa naglašenijim uzorkom. Za još jači utisak na zavesu može da se stavi gornja traka.

Da bi se usmerila pažnja na komad nameštaja, tepih ili neku sliku zavesa mora da bude neutralnih boja i jednostavnog stila.

Pre nego što se odlučite za boju zavese, proverite kako izgleda na dnevnom svetlu, a kako pod svetlom lampe.